Αναδυόμενη γαστρεντερική ασθένεια σε γάτες

addthis Κοινή χρήση κουμπιών στο FacebookFacebookFacebookShare στο TwittertwitterTwitterShare στο PinterestPinterestPinterestShare στο MoreAddthismore6

Η πιο τυπική διάγνωση που παρέχεται στις γάτες με χρόνια πεπτικά συμπτώματα ονομάζεται συνήθως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Αυτή η αναδυόμενη ασθένεια έχει καθοριστεί προοδευτικά με πιο ολοκληρωμένες εργασίες GI. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν τεράστια σε όλες τις γάτες περιλαμβάνουν οποιοδήποτε είδος συνδυασμού ή ένα από τα ακόλουθα: τροποποιήσεις στην όρεξη είτε περισσότερο ή λιγότερο. Διαλείπουσα ή χρόνια εμετός μερικές φορές ακατάλληλα κατηγορούμενος για τις τρίχες, καθώς και μπορεί ή δεν μπορεί να συσχετιστεί με το φαγητό. Διαλείπουσα ή χρόνια διάρροια διαφορετικού χαρακτήρα ανάλογα με το αν η ανώτερη ή η κάτω πεπτική οδός είναι φλεγμονώδης. Τελικά παρατηρείται η απώλεια βάρους.

Δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση είναι πιο χαρακτηριστική στη μέση ηλικία σε παλαιότερες γάτες, είναι σημαντικό να έχουμε μια συνολική ιατρική επεξεργασία στον κτηνίατρο, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών δοκιμών σκουληκιών για αναδυόμενα παράσιτα όπως το Giardia ή το Trichomonas (ακόμη και αν δεν καθορίζονται παράσιτα σε δείγματα κοπράνων), Προσθήκη στην εντερική θεραπεία με αντιβιοτικά με συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η μετρονιδαζόλη ή η ranitizole.

Όταν αυτά τα πεπτικά συμπτώματα είναι χρόνια, πρέπει να γίνει πλήρης εργασία GI, συμπεριλαμβανομένης της CBC/Chemistry/Ortoid Blood Profiles, εκτός από την ανάλυση των ούρων καθώς και την απεικόνιση του πεπτικού σωλήνα με ρουτίνα ακτίνες Χ, υπερηχογράφημα, καθώς και τελικά αν χρειαστεί Για οριστική διάγνωση, μια εντερική βιοψία με ενδοσκόπιο, λαπαροσκόπιο ή σε χειρουργική επέμβαση. Με την προϋπόθεση ότι η πρόσφατη ταυτοποίηση του συκώτι της γάτας καθώς και της παγκρεατικής ασθένειας αναγνωρίζεται τώρα ως παγκρεατίτιδα καθώς και ηπατίτιδα χαμηλού επιπέδου, οι δοκιμές παγκρεατικών αίματος με δοκιμές όπως μια δοκιμή TLI ή PLI είναι συνήθως χρήσιμες. Αυτό το τρίο των συνθηκών παρατηρείται συνήθως από κοινού, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων, του ήπατος, καθώς και του παγκρέατος, καθώς και του συντάγματος τριαδίτιδας από κτηνιατρικούς γαστρεντερολόγους.

Ένα συνήθως ξεχασμένο μέρος της θεραπείας για τη φλεγμονώδη ασθένεια του εντέρου ή την τριαδίτιδα είναι η διατροφική χειραγώγηση χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο διατροφής πρωτεΐνης για την εξάλειψη της πρωτεΐνης ή το σχέδιο διατροφής πρωτεΐνης για 4-6 εβδομάδες που συνήθως συμβουλεύονται από τον κτηνίατρό σας. Πολλές γάτες θα ενισχύσουν μόνο τις διατροφικές τροποποιήσεις συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν θετικές τροποποιήσεις μετά από αρκετές εβδομάδες, τότε σίγουρα οι δοκιμές αντιβιοτικών με μερικά από τα φάρμακα που αναφέρονται παραπάνω ή η αντιβιοτική σκόνη Tylan ή/και ισχυρότερες ανοσοποιητικές θεραπείες με συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη, η αζαθειοπρίνη ή η χλωραμβούκλη είναι μερικές φορές χρειάζονται. Η προσθήκη διαλυτών ινών στο σχέδιο διατροφής όπως το βετασύλιο, εκτός από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως είναι καλά ή λείπει ο σύνδεσμος για τις γάτες μπορεί να βοηθήσει και στη διαδικασία πέψης. Τα ένζυμα καθώς και τα προβιοτικά όπως τα ένζυμα NatureVet καθώς και τα προβιοτικά μπορούν συνήθως να βοηθήσουν και στη διαχείριση αυτής της χρόνιας κατάστασης.

Υγεία για την υγεία των αιλουροειδών